Logo SecWise wit

4 maatregelen om persoonsgegevens te beschermen

office

Soms zeggen mensen ‘ik heb niets te verbergen’, maar als jouw persoonsgegevens in handen van criminelen komen, kan daarmee fraude gepleegd worden. Fraude kan identiteitsdiefstal zijn, waardoor iemand zich namens jou kan identificeren bij bijvoorbeeld een telecombedrijf om een mobiel abonnement af te sluiten. Maar fraude kan ook zijn dat iemand op jouw account spullen op een webshop bestelt. De crimineel krijgt de spullen en jij de rekening. Toon dan maar eens aan dat jij het niet zelf hebt besteld.

Zaak dus om jouw persoonsgegevens goed te beschermen, want je hebt wel degelijk iets te verbergen! 4 tips wat je kunt doen om jouw gegevens te beschermen.

Tip 1: Bescherm persoonsgegevens met verschillende inloggegevens

De belangrijkste tip is ervoor zorgen dat je, als het enigszins kan, overal een ander e-mailadres en wachtwoord gebruikt. Veel mailsystemen ondersteunen ‘+mailadressen’. Dan zet je tussen je naam en het @-teken een ‘+’ gevolgd door bijvoorbeeld de naam van de webshop (truus+webwinkel@gmail.com). Dat heeft als voordeel dat je altijd een uniek mailadres gebruikt en als het toch wordt misbruikt, zie je direct waar het lek heeft plaatsgevonden.

Tip 2: Authenticator voor bescherming persoonsgegevens

Veel websites ondersteunen tegenwoordig Multi Factor Authenticatie (MFA). Je hebt dan behalve je mailadres en wachtwoord nog een extra code nodig. Gebruik daarvoor altijd een zogenaamde authenticator app en geen sms-code, want het is voor een cybercrimineel die het op jou gemunt heeft kinderspel om jouw 06-nummer te onderscheppen of over te nemen, waardoor ook de authenticatie sms’jes in verkeerde handen vallen.

Tip 3: Maatregelen om persoonsgegevens te beschermen met sterke wachtwoorden

Maak gebruik van verschillende en sterke wachtwoorden. Een sterk wachtwoord bestaat uit een lange reeks letters, cijfers en andere tekens. Omdat je dat lastig kunt onthouden is er een fantastisch hulpmiddel: Keeper passwordmanager. Keeper onthoudt niet alleen jouw wachtwoorden, maar helpt je ook om overal een sterk wachtwoord te gebruiken en kan je waarschuwen als jouw wachtwoord is gelekt.

Tip 4: Maak alleen veilige kopieën!

Soms moet je jezelf kunnen identificeren, bijvoorbeeld als je contact hebt met de bank of wanneer je besluit in crypto’s te gaan investeren. Dat zijn partijen die verplicht zijn om te weten met wie ze zakendoen (Know Your Customer of KYC). Vanuit die verplichting mogen dergelijke instellingen vragen om een kopie van jouw ID-bewijs en BSN-nummer. Geef dat nooit zomaar! Maak altijd een veilig kopie en plaats een watermerk met organisatie en doel van de kopie daarin.

Maak ook de pasfoto of het BSN-nummer zwart als het niet nodig is voor de identificatie en let op de strook onderaan, de zogenaamde Machine Readable Zone. Op die manier zorg je ervoor dat er geen misbruik van een kopie kan worden gemaakt. De overheid heeft daarvoor een handige app uitgebracht die je bijna al dat werk uit handen neemt.

Let op vakantie ook goed op!

Als je op vakantie gaat, onthoud dan dat een hotel nooit een kopie van je ID-bewijs mag maken. Ze doen dat vaak wel, maar het mag niet. Ze mogen wel jouw ID-bewijs zien en gegevens overschrijven, zoals jouw paspoortnummer en geboortedatum.
Let daar dus goed op als je incheckt, net als de spullen die je meeneemt. Dat kan vervelende verrassingen voorkomen bij thuiskomst.

Wil je meer weten over de bescherming van jouw persoonsgegevens? Neem dan contact op met SecWise!