Logo SecWise wit

Android flubot malware voorkomen

flubot malware

Er komen steeds meer vragen binnen over flubot malware op Android smartphones. In dit artikel krijg je een aantal tips om besmetting met malware te voorkomen en wat je moet doen als je toch malware op je toestel hebt.

Hoe voorkom ik flubot malware?

Problemen met jouw smartphone zijn vaak te voorkomen door een paar basisregels aan te houden:

  • Zorg dat je je telefoon up-to-date hebt:
    • installeer de laatste systeemupdate van de fabrikant
      (Dit controleer je via instellingen,software update)
    • Zorg dat je apps geupdate zijn, zet automatisch updaten aan, dan zorgt jouw telefoon zelf iedere nacht automatisch voor het updaten van alle apps. Je kunt ook handmatig updaten via de PlayStore en dan tikken op jouw profielfoto rechts bovenin. Onder mijn apps en games zie je of er updates zijn en kun je deze installeren.
  • Android is net als iOS een veilig besturingssysteem voor jouw smartphone of tablet. Problemen ontstaan in de meeste gevallen doordat je ondeugdelijke of onbetrouwbare apps installeert. De belangrijkste tip om problemen met malware te voorkomen is dan ook: installeer niet zomaar apps. Zeker als het gratis is hangt er meestal een ongewenst prijskaartje aan!

 

Standaard is een Android toestel zo ingesteld dat je alleen apps uit de Google playstore kunt installeren. Op die apps heeft Google in ieder geval nog een veiligheidscontrole losgelaten. In de Google playstore vind je, net als bij een Iphone in de Appstore trouwens, alle apps die je normaal gesproken nodig hebt En toch kan het zijn dat je iets wilt of moet installeren wat niet in de playstore staat. Dan kun je dat vangnet uitzetten en toestemming geven om apps vanaf het internet te installeren. Voor je dat kunt moet je wel een aantal waarschuwingen bevestigen, dus het gebeurt echt niet zonder jouw medeweten.

Hoe komt flubot malware op mijn telefoon?

Flubot en andere malware heeft jou nodig om actief te worden. De ingebouwde beveiliging van Android voorkomt dat malware zonder jouw medeweten actief kan worden doordat jij zelf eerst op een linkje moet klikken of een handeling van een app moet bevestigen. Onthoud dat dus goed, want als je alert bent en je software is up-to-date dan is de kans dat je een virus of malware besmetting krijgt vrijwel nihil.

 

flubot malware

Flubot stuurt uit naam van een pakketdienst zoals DHL, UPS of PostNL) een SMS. In die SMS staat een link om het ‘pakket te kunnen traceren’. Die tekst kan in de loop van de tijd wel veranderen, het gaat erom dat jij ertoe wordt verleid op die link te tikken. Doe dat niet! Zo’n bericht hebben we vaker gezien, deze komen ook via whatsapp, facebook messenger, skype etc. Het is dus niet belangrijk hoe het bij jou komt, maar als je zo’n bericht hebt, tik dan nooit op een linkje. Dat is de simpelste en ook enige manier om niet besmet te raken met malware zoals flubot. Op de site van onze partner ProofPoint kun je nog wat meer detailinformatie lezen over flubot: https://www.proofpoint.com/us/blog/threat-insight/flubot-android-malware-spreading-rapidly-through-europe-may-hit-us-soon

Ik heb op een link geklikt, wat nu?

Bij flubot is er dan nog niet veel aan de hand, je hebt weliswaar laten weten dat jouw nummer werkt, en gegevens zoals type telefoon, type internetverbinding etc. zijn doorgegeven aan criminelen, maar je hebt nog geen malware. Die krijg je pas als je de aangeboden app installeert. En dat ziet er bedrieglijk echt uit, inclusief logo, nagemaakte website etc. Maar je krijgt de vraag om software buiten de playstore om te installeren. En dat is een grote rode vlag! Als zoiets gebeurt, meteen stoppen!

Als je bovenstaande tips hebt aangehouden zul je geen malware op je telefoon krijgen. Als extra bescherming is een virusscanner een goed idee, maar kies wel een goede. Ook daar geldt: als het gratis is zit er een addertje onder het gras.

En als er onverhoopt toch iets is misgegaan dan rest je in de meeste gevallen, ook bij flubot, maar 1 remedie: resetten naar fabrieksinstellingen en opnieuw beginnen. En zakelijk gezien is het aan te raden bij relaties uit jouw adresboek te controleren of ze geen vreemde berichten van jou hebben gehad.

Twijfel je of alles wel in orde is in jouw bedrijf? SecWise Cybersecurity adviseert en helpt ondernemers digitale risico’s te voorkomen. Vraag ons gerust eens op de koffie voor een vrijblijvend adviesgesprek.