Logo SecWise wit

De Apple AirTag en de problemen rondom de privacy

Kortgeleden heeft Apple de AirTag gelanceerd. Een tracker voor het terugvinden van je spullen. De technieken die zijn gebruikt voor deze trackers zijn niet nieuw, maar wat de Apple AirTag wel uniek maakt is het Apple ecosysteem en de manier waarop het werkt. In dit blogartikel leggen we uit hoe de AirTag werkt, maar gaan we ook in op de nadelen die de Apple tracker met zich mee kan brengen.

Hoe werkt de Apple AirTag?

De AirTag is een kleine tracker ter grootte van een euromunt en kun met een hanger aan allerlei spullen bevestigen om deze terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan je portemonnee of sleutelbos. De Apple AirTag kan zelfs een geluid maken, zodat je de portemonnee ook tussen de kussens van de bank kunt terugvinden.

Die techniek bestaat al jaren, maar waar Apple het verschil maakt, is dat het niet uitmaakt waar de AirTag zich bevindt als je deze verloren bent. Er wordt van het netwerk van elke iPhone, MacBook of iPad die in de buurt komt van de verloren AirTag gebruik gemaakt om hem weer te traceren.

Stel je bent jouw sleutelbos met daaraan een AirTag verloren, dan kan iedereen met een iPhone die in de buurt van jouw sleutels komt, de locatie van de AirTag met jouw delen. Je kunt via de verloren-modus zien waar jouw sleutels op dat moment zijn en kun je ze direct ophalen bij de servicebalie van de supermarkt, hoe mooi is dat!

Apple AirTag en stalking

Wat nou als je de Apple AirTag niet vastmaakt aan je sleutelbos, maar verstopt in de jas van je partner of van iemand anders van wie je de locatie wilt weten? Je kunt dan exact zien waar de persoon (of in ieder geval de jas) is. Apple heeft wel maatregelen getroffen om dat soort misbruik tegen te gaan, maar helemaal optimaal werkt dat niet blijkt uit vele verhalen op internet.

Eén van die maatregelen is een melding op de iPhone van degene die wordt gevolgd, dat er een onbekende AirTag meereist. Maar als een diegene een Android telefoon heeft krijgt deze zo’n melding niet.

Ook maakt de AirTag na een aantal dagen geluid, zodat je kunt weten dat er een Apple tracker in je zak verstopt zit. Maar die countdown-teller wordt gereset op het moment dat de AirTag contact maakt met de iPhone van de eigenaar. Dus als je de persoon die je volgt iedere dag ziet, zal die persoon nooit een geluidsmelding krijgen van de verstopte AirTag.

Is de Apple AirTag een slecht idee?

Het is dus mogelijk dat er een AirTag met je meereist zonder dat je hiervan op de hoogte wordt gebracht, maar daarin is de Apple AirTag geen uniek apparaat. Er zijn talloze oplossingen te koop die je kunt verstoppen om iemand te volgen, daar heb je geen AirTag voor nodig. Al kan deze Apple tracker wel een gamechanger zijn door de eenvoud waarmee iedereen met een iPhone mensen kan volgen.

Kortom, Apple heeft een prachtig product op de markt gebracht die het leven van iedereen kan beïnvloeden. Enorm handig voor iedereen die dagelijks hun portemonnee en sleutels kwijt zijn of hun partner op de centimeter nauwkeurig willen volgen.

Heb je vragen over privacy? Wij van SecWise zijn geen detectivebureau, maar we weten wel alles van privacy en online veiligheid! Neem contact op voor een goed gesprek.